Hvordan sy en tversoversløyfe eller hårsløyfe

I denne artikkelen kan du lære å sy en tversoversløyfe eller hårsløyfe i en størrelse som passer både voksne og barn. Jeg har brukt gjenbrukstekstiler av typen møbelstoff, som gjerne er nokså tykke og stabile stoffer, i denne oppskriften.

Slik blir sløyfen seende ut til slutt.

Du starter med å klippe ut én stoffbit som er 19 cm bred og 12 cm høy og én som er 4 cm bred og 10 cm høy. Brett så den største biten på langs, slik at begge langsidene møtes på midten at stykket.

Finn den vertikale midten og brett så kortsidene inn som vist i bildene under.

Første side brettet inn.

Begge sider brettet inn. Nå skal du bruke symaskin og sy en sikksakksøm over bretten slik at den holder seg brettet av seg selv uten hjelp av nåler. Se før- og etter-bilde under, hvor den hvite delen viser hvordan den er sydd sammen med sikksakksøm.


Neste steg i prosessen er å snurpe sammen den største delen til sløyfeformen. Ta en dobbel tråd og tre den gjennom midten av biten, brett den i folder og snurp sammen med å ta tråden mange ganger stramt rundt midten. Knytt så fast tråden i seg selv slik at den ikke går opp.

Legg bort den største delen nå og finn fram den lille delen, som er 4x10 cm stor. Denne skal også brettes fra langsidene og inn mot midten. Sy så for hånd sting som holder den brettet, men pass på at stingene ikke synes på andre siden av biten, da dette er midtstykket på sløyfen.

Med riktig trådfarge er stingene vanskelige å se, men den blå delen er her sydd sammen for hånd.

Nå skal sløyfen monteres sammen. Legg hårstrikken eller den justerbare tversover-strikken horisontalt med sløyfen på sløyfens bakside. Brett så midtstykket rundt sløyfen med den fineste siden utover og sy sammen for hånd.

Sammenføyning for hårstrikk.
Sammenføyning for tversoversløyfe.

Om du syr hårstrikk er du nå ferdig, men om du syr tversoversløyfe har du to, raske håndsømmer igjen.

I den ene enden skal du lage en hempe for kroken som gjør at du enkelt kan ta av og på tversoversløyfen.

Bak den justerbare delen på strikken skal du sy fast den andre enden i seg selv, som vist på bildet under.

Slik lager du altså en tversoversløyfe og/eller en hårsløyfe! Husk at det er lov å stille spørsmål om du lurer på noe, og du når meg da på Instagram, Facebook og på mail som du finner her inne på siden.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram